Peskanje za vse vrste površin

Čiščenje površin je pomemben del rednega vzdrževanja materialov. Vsaka površina pa potrebuje različne vrste obdelovanja, saj imajo drugačne lastnosti. Pri nekaterih površinah je peskanje najboljša rešitev. Več o tem lahko najdete na spletni strani peskanje.net, kjer ponujajo različne vrste čiščenja za različne vrste površin. Z rednim vzdrževanjem površin se doseže dolga življenjska doba materialov. Pri peskanju gre za različne načine, kako se odstranjuje nečistočo ali pa s peskanjem pripravite površino na postopek obdelave.

peskanje

Smisel peskanja

Peskanje je postopek, kjer se čisti nečistoča na materialih. Uporablja se ga lahko kot priprava na različne vrste obdelovanja materialov ali pa čisti površino rje in drugih umazanij. Uporablja se ga pri različnih industrijah, še posebej tam, kjer je nujno potrebno vzdrževanje zaradi zahtevnega dela. Najpogosteje se peskanje uporablja v kovinski in gradbeni industriji. Najdemo ga tudi pri orodjarstvu, saj je čisto orodje osnova za uspešno opravljeno delo. Potem pa se ga pogosto uporablja pri prehrambni, kemični in farmacevtski industriji. Lahko bi rekli, da je pri teh industrijah celo nujno.

Pri peskanju je glavna naloga, da se površino očisti ali pa se jo pripravi za nadaljnje postopke obdelave. Za obdelovanje materialov s peskanjem se najpogosteje uporablja kremenčev ali keramični pesek, lahko pa gre tudi za kakšen drug material. Vse je odvisno od materiala obdelave. Samo na ta način se pripravi površino pred nanosom barv, za utrjevanje materiala ali odstranjevanje starih premazov ali rje, ki bi slabila material.

Vrste peskanja

Obstajajo različne vrste peskanja z različnimi principi delovanja. Vsak način ni primeren za vsak material. Tako obstaja pet vrst peskanja. Prvi način je injektorsko peskanje, potem pa še tlačno, vlažno, turbinsko in peskanje s suhim ledom.

Nekateri načini peskanja se lahko izvajajo na terenu, drugi pa samo na lokaciji. Veliko je odvisno tudi, če je površina del večje konstrukcije, ki se je ne da premakniti.