CNC obdelovalni center omogoča več funkcij obdelovanja hkrati

CNC obdelovalni center je integracija funkcij stroja. CNC obdelovalni center pokriva različne zmožnosti obdelave. Proizvodnja na enem mestu zmanjša čas zamenjave stroja in izboljša učinkovitost proizvodnje. Gre za stružni center, ki je napreden proizvodni obdelovalni stroj. Stroji lahko izvajajo različne strojne operacije. Lahko izvaja različne obdelovalne operacije z visoko natančnostjo, visoko kakovostjo in visoko končno obdelavo površine. Izvaja lahko operacije vrtanja, rezkanja in stružnice.

CNC obdelovalni center

Proizvodnja prizmatičnih delov v industriji, kot so menjalniki, predelne stene, okvirji, pokrovi itd., zahteva različne vrste operacij, kot so rezkanje, vrtanje, narezovanje navojev in številne druge sorodne obdelave. V preteklosti je bilo treba ta proizvodni proces razdeliti na številne delovne faze, delovanje na različnih obdelovalnih strojih kot je CNC obdelovalni center, pa lahko proizvedi končni izdelek hitro in enostavno ter v enem zamahu. Operacije rezkanja, struženja in vrtanja na enem samem obdelovalnem stroju omogočajo, da en CNC obdelovalni center izvaja več različnih potreb obdelave.

Stroj s stružnim središčem ima vodoravno vreteno. Orodje je nameščeno na vreteno stroja. Običajno gre za enovretenski stroj z avtomatskim menjalnikom orodja. Za skrajšanje časa nakladanja in razkladanja je mogoče namestiti avtomatski menjalnik palet. Za različne obdelovance so lahko uporabljeni različni programi. Zaradi visoke stopnje odstranjevanja materiala v procesu je prostornina rezalnega orodja običajno velika, zato zalogovnik orodja zahteva določen položaj na vsakem orodju. Nekatera strojna orodja imajo tudi dodatne funkcije za vrtenje celotnega vretena, tako da vodoravna os vretena postane navpična, kar omogoča različne tehnike delovanja.

Vertikalni CNC obdelovalni center omogoča opravljanje več opravil v eni nastavitvi. Večina vertikalnih obdelovalnih centrov ima tri osi, nekateri pa imajo funkcijo vretenske glave, ki se vrti na eni ali dveh oseh. Za obdelavo površine za graviranje je vertikalni obdelovalni center najbolj primeren za industrijo obdelave kalupov. Univerzalni strojni center je podoben horizontalnemu obdelovalnemu centru, vendar je mogoče gred vretena nenehno nagibati iz vodoravnega v navpični položaj pod računalniškim nadzorom. Sestavljen je iz petih ali več osi, ki omogočajo namestitev zgornje površine obdelovanca na vodoravni obdelovalni center, tako da se lahko različne strani obdelovanca obdelujejo v eni enoti. Če ste se v vsem tem zgubili pa pokličite prodajalce na zgornji povezavi in pomagali vam bodo izbrati pravi moderni stroj za vas.