Kakšne sončne elektrarne se splačajo?

Sončne elektrarne se splačajo v primeru, da ste se priklopili potem na sistem, kjer boste shranjevali odvečno elektriko in ko je ne bo dovolj, pridobivali iz sistema. Poleg tega pa vam bo država klila del nepovratnih sredstev za sončno elektrarno zato bo cena sončne elektrarne bistveno nižja, kot bi sicer bila in se vam bo povrnila že v nekaj letih, največkrat v treh do petih, odvisno od njene velikosti.

sončne elektrarne

Če ste v kraju, kjer imate dosti sončne svetlobe, potem se sončne elektrarne splačajo graditi na takih mestih, ker boste skoraj vse leto pridobivali veliko električne energije. Največ v poletnem času, polovico manj v jesenskem in pomladanskem času. Koliko elektrike boste pridobili je odvisno tudi od lege strehe in njenega naklona ter od velikosti panelov se pravi od števila panelov v celotnem sistemu.

Izgradnja sončne elektrarne je dokaj zahtevna in se priporoča, da jo izvede usposobljen strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami, saj je potrebno dovolj znanja o sončnih celicah, ker so različni tipi, ter o sami vzpostavitvi električnega sistema od celic do razsmernika ter potem preko napeljave do posameznih električnih odjemalcev. Kolikšna bo poraba električne energije iz sončnih celic pa je odvisna samo od števila porabnikov ter od njihove moči.

Sončne elektrarne pridejo prav tudi tam, kjer ni druge možnosti za priklop sistemske elektrike. To so na primer vikendi ali oddaljene domačije, razne lovske in druge koče, kampi in podobno. Manjše sončne elektrarne pridejo v poštev tudi za prikolice, celo v avtomobile se nameščajo kot potujoče pisarne, kar sicer na začetku ni poceni vložek, se pa sčasoma splača, sploh če preko tega teče posel.

Vsekakor je potreben posvet s strokovnjakom, ki vam bo povedal, ali se vam taka elektrarna splača ali ne. Znal bo pogledati vse parametre glede na vaše potrebe in želje ter vam svetoval tisto, kar je najbolj optimalno za vas.