Sončne elektrarne – se namestitev izplača?

Sončne elektrarne poznamo vsi. Zaradi ekološke ozaveščenosti jih iz leta v leto videvamo vedno več, pa naj bo to nekje na polju ali pa na sosedovi strehi. Mnoge pa najverjetneje zanima, če bi se jim nakup ene izplačal in kakšno bi bilo njihovo zadovoljstvo z uporabo sončne elektrarne.

sončne elektrarne

Pogosta skrb, ki se jo sliši glede namestitve je, da se ljudje sprašujejo, če je streha njihove stavbe dovolj velika za postavitev, ter tudi ali ta prejme dovolj svetlobe oziroma ali je dovolj osončena. Ti pomisleki so vezani na splošno znanje, da mora stavba stati na dovolj sončnem mestu, ter da mora imeti streha ustrezno lego, saj je učinkovitost sončne elektrarne odvisna od te. Seveda si je vredno zapomniti, da namestitev ne potrebuje ravno biti na vaši stanovanjski hiši. Lahko jo namestite tudi na kakšen drug objekt, še posebej, če ima ta boljšo lego. Vedite le, da bo DDV za namestitev na nestanovanjski objekt 22%, medtem, ko boste za namestitev na recimo vašo hišo plačali le 9,5% DDV-ja. Celoten projekt postavitve sončne elektrarne v povprečju traja tam od osem do deset tednov. V to je vključen strokovni ogled izbrane lokacije, načrtovanje in priklop, samo montiranje elektrarne pa traja le en dan. Najverjetneje vas tudi zanima kako vplivajo moduli (posamezne sončne celice) eden na drugega oziroma, če lahko en slabši modul vpliva na celotno delovanje sončne elektrarne. Odgovor na to je NE. Vsi moduli delujejo neodvisno od drugih, tako da vam glede tega ni potrebno skrbeti. To pomeni, da imamo kasneje tudi možnost razširitve, pod pogojem, da nam je ostale še kaj strehe.

Seveda pa je na koncu to investicija na dolgi rok. Vedeti morate, da se nakup sončne elektrarne povrne šele nekaj let kasneje, v povprečju nekje med sedmimi do desetimi leti. V vsakem primeru pa si boste od namestitve naprej oskrbovali večino elektrike.