Peskanje s suhim ledom ima prednosti pred tradicionalnimi metodami peskanja

Razmeroma nova tehnologija, ki je revolucionarno spremenila način čiščenja in vzdrževanja opreme v industriji je peskanje s suhim ledom. Pri peskanju s suhim ledom se uporablja stisnjen zrak, ki pospešuje delce suhega ledu (trdnega ogljikovega dioksida) do visokih hitrosti. Udarci delcev z veliko hitrostjo razbijejo vez med nečistočami in površino, ki se čisti, kar omogoča enostavno odstranitev nečistoč. Prednosti peskanja s suhim ledom pred drugimi metodami čiščenja so številne. Peskanje s suhim ledom je neabrazivno, zato ne poškoduje površine, ki se čisti. Prav tako je neprevodno, zato ga lahko brez nevarnosti poškodb uporabljate na občutljivi električni opremi. Poleg tega peskanje s suhim ledom ne pušča sekundarnih odpadkov, zato je okolju prijazno.

Peskanje s suhim ledom

Če razmišljate o uporabi peskanja s suhim ledom za čiščenje opreme, morate upoštevati nekaj stvari. Prvič, tovrstno peskanje ni primerno za vse vrste površin. Pomembno se je posvetovati s strokovnjakom, da ugotovite, ali je peskanje s suhim ledom primerno za vašo posebno uporabo. Drugič, za tovrstno peskanje je potrebna specializirana oprema. Ker so delci suhega ledu močno stisnjen plin, so lahko nevarni, če se ne uporabljajo pravilno.

Tovrstno peskanje je okolju prijazen način čiščenja površin. Pri tem se uporablja ogljikov dioksid, ki je naravni in neškodljiv plin, za odstranjevanje umazanije in drugih nanosov s površin. Tovrstno peskanje je tudi neabrazivno, zato ne poškoduje osnovne površine. Izberite napravo za suhi led, ki ustreza vašim potrebam. Na trgu je veliko različnih vrst in modelov naprav za suhi led, zato je pomembno, da izberete takšno, ki bo kos vrsti dela, za katero ga potrebujete. Če niste prepričani, kateri model je pravi za vas, se pred nakupom posvetujte s strokovnjakom. Sestavite napravo za brizganje suhega ledu v skladu z navodili proizvajalca. Ta postopek se razlikuje glede na znamko in model naprave, na splošno pa boste morali le priključiti cev in napajanje. Postavite napravo za brizganje suhega ledu na želeno mesto. Pomembno je, da ima upravljavec prosto vidno linijo do delovnega mesta, da lahko natančno usmeri tok suhega ledu. Suhi led vstavite v dozirno napravo. Vklopite napravo in začnite z delom! Šobo držite blizu površine, ki jo čistite, in jo premikajte naprej in nazaj, da enakomerno porazdelite suhi led. Pazite, da ne ostanete predolgo na enem mestu, saj lahko poškodujete površino. Ko končate, izklopite napravo in izključite vse vire napajanja. Vse preostale ostanke suhega ledu izpraznite iz naprave in jih ustrezno odstranite v skladu z lokalnimi predpisi. Končno preglejte delovno mesto in se prepričajte, da niste spregledali območij, ki jih je treba očistiti.