Ogrevalni sistemi so velik del naše hiše

Ogrevalni sistemi so lahko zelo različni, nekateri uporabljajo obnovljive, drugi pa neobnovljive vire. Danes se ljudje bolj pogosto odločajo za ogrevalne sisteme, ki imajo obnovljive vire energije. Eden takšen ogrevalni sistem so toplotne črpalke. Toplotne črpalke črpajo zrak ali pa vodo iz okolice. Črpalke, ki uporabljajo zrak, ga vase povlečejo iz okolja in v sami napravi iz njega poberejo toplotno energijo.

Enako delovanje imajo črpalke za vodo, ki črpajo vodo iz podtalnic in jo v sebi pretvorijo. Takšni ogrevalni sistemi imajo nekaj pomanjkljivosti, kot so učinkovitost glede na okolje, saj nekatere črpalke lahko slabše delujejo glede na letni čas ali pa dejavnike v okoliščini. Velikokrat lahko na primer črpalka za vodo v zimskem letnem času preneha delovati, ker voda v ceveh ali v podtalnicah zamrzne in ne more potovati do same črpalke.

Nekateri ogrevalni sistemi za ogrevanje uporabljajo elektriko. Najbolj pogosti ogrevalni sistem za ogrevanje na elektriko so IR paneli ali pa talno ogrevanje. IR paneli so gladke plošče, ki se namestijo na steno sobe in od tam oddajo toploto. Z uporabo elektrike se te plošče lahko segrejejo na isto temperaturo kot navadni radiatorji. Zato je postavitev zelo priročna, saj samo tako zagotovimo varnost za hišne ljubljenčke ali pa manjše otroke, da ne pride do neprijetnih nesreč.

ogrevalni sistemi

IR paneli delujejo na postopku infrardeče svetlobe. Tovrstno sevanje je popolnoma varno. Istovrstnemu sevanju se izpostavljamo vsak dan, saj sonce oddaja isto vrstno sevanje za ogrevanje zemlje. IR paneli imajo nekatere omejitve pri ogrevanju prostora, saj lahko samo pokrivajo manjši del sobe. Tovrstni ogrevalni sistemi, ki uporabljajo elektriko za gretje, segrevajo sam zrak, in ko izklopimo napravo, se bo zrak zelo hitro povrnil na prvotno temperaturo.

Za zanesljivo gretje moramo imeti te naprave prižgane toliko časa, kolikor potrebujemo gretje. V primeru, da imamo primarno ogrevanje na elektriko, nam to lahko mnogokrat poveča stroške elektrike, kot pa, da bi uporabili drugačno vrsto ogrevanja. Nekateri se odločijo za ekološke vrste ogrevanja zato, ker so ekološki način ogrevanja ter zato, ker imajo na voljo subvencijo montaže.

Subvencionirani ogrevalni sistemi so zelo popularni v zadnjih nekaj letih. To je zato, ker ekološki skladi zelo podpirajo uporabo tovrstnih sistemov in uporabnikom ponujajo subvencije v višini od 20 % do 50 % celotnih stroškov montaže. V novo gradnjah so sistemi za ogrevanje lahko velik strošek za mlade ljudi in zato skladi zelo radi dodelijo subvencijo vsaki osebi, ki se odloči za ekološki način ogrevanja. Bodite pozorni, da imate med izgradnjo sistema pravilno izpolnjeno evidenco.