Laminati – obloga za vaša tla

Pri vsaki stavbi prej ali slej pridemo do koraka kjer se moramo odločiti kaj bomo položili na tla. Trpežna talna obloga je seveda nekaj kar si želimo vsi, zato so v takem primeru laminati naša najboljša izbira. Res, da bi lahko za trpežnost in odpornost izbrali ploščice, vendar nobeden ne želi, da bi njihova hiša izgledala kot ena velika kopalnica.

laminati

Laminati so za razliko od parketa, narejeni iz večih kosov lesa in sicer iz furnirja ali pa ploščatih iver katere so zlepljene skupaj z lepilom odpornim na vodo. Ker laminati niso narejeni iz masivnega lesa, tako kot parket, so zaradi svoje kompozitne strukture dosti bolj trpežni in odporni na vlago ter praske. Tako se vam ni treba bati, da bi pod ob premikanju pohištva poškodovali. Na vrhu imajo dekorativno plast, ki je kot nekakšna slika pravega lesa. Zaradi tega imamo pri nakupu na izbiro dosti več barv in imitacij, ki pa niso seveda omejena na samo les saj lahko prikazujejo tudi kamen ali keramiko. Njihovo čiščenje je prav tako lažje, saj ne potrebujejo nobenih posebnih premazov ali pazljivosti pri čiščenju. Proces polaganja je tudi dosti bolj preprost kot pa recimo polaganje parket. Laminati se lahko polagajo brez kakršnega koli lepila ter za tem ne potrebujejo nobenega lakiranja in brušenja. Sami po sebi nimajo izjemno dobre zvočne in toplotne izolacije, kar pa se lahko preprosto reši z uporabo ustrezne podlage, ki ti dve lastnosti dodatno okrepi. V primerjavi s parketom so laminati dosti cenejši saj so tudi narejeni iz bolj ugodnih materialov.

Odločitev je seveda na koncu vaša in povsem odvisna od količine denarja, ki ste ga pripravljeni odšteti, ter koliko napora ste pripravljeni vložiti v vzdrževanje vaše talne podloge. Laminati so vsekakor dobra izbira kar pa ne pomeni, da se morate nujno omejiti le nanj.