Kočevsko jezero je idealno za počitek

Kočevsko jezero je v Kočevju, nastalo pa je zaradi rudnika, ki je včasih deloval na območju. Stara tovarna rudnika je še vedno vidna ob sprehodu okoli jezera. Nekaj metrov od jezera je tudi spomenik za vse rudarje, ki so včasih delovali v jami. Zaradi tega se jezero včasih tudi poimenuje Rudniško jezero. Obala je bila pred kratkim obnovljena, prej pa ni bilo organiziranega pomola, ampak pa so se ljudje kopali na drugi obali, ki se nahaja nekaj metrov naprej od pomola po makadamski cesti.

Sam pomol je lesen in občina je tudi organizirala manjšo ploščad, ki je od plaže oddaljena nekaj metrov in je zgrajena v samem jezeru. Kočevsko jezero spada tudi med največja jezera na dolenskem. Med sezono so tudi včasih organizirane jadrnice za razvedrilo obiskovalcev jezera. Nekateri obiskovalci imajo tudi možnost ribolova, saj je jezero eno izmed najbolj popularnih območij za lov rib. Ob sprehodu okoli jezera boste pogosto opazili manjše pomole, kjer ribiči lovijo ribe. Samo jezero je zelo čisto in pogosto boste opazili plavalce v vodi ne glede na vremenske razmere ali pa sezono.

Kočevsko jezero

Velikokrat se jezero uporablja kot razvedrilo za vse tiste, ki se ukvarjajo s fitnesom, saj je krog okoli jezera zelo obširen. Veliko ljudi ga tudi obkroži s kolesi. Kočevsko jezero je resnično idealna lokacija za vse ljubitelje zunanjih športov. Krog okoli jezera je odlično razvedrilo za domače živali zaradi makadama in naravnih poti. Del poti, ki ni zelo dobro oskrbljen, je severni del, kjer lahko pogosto opazimo tudi divje živali in zaraščeno okolico.

Za krog okoli jezera potrebujete približno 20-30 minut odvisno od hoje. Pot je na nekaterih delih popolnoma naravna na nekaterih pa makadamska. Jezero tudi povezuje Šalko vas s Trato. Kočevsko jezero ima poleg glavne plaže tudi nekaj restavracij in ima na voljo tudi turistično informacijsko središče, ki je vgrajeno v kozolec s steklenimi stenami. Ob jezeru je na makadamu zgrajeno veliko parkirišče oziroma prostor za različne prireditve. V zadnjih letih je bilo zgrajeno tudi betonsko parkirišče poleg turističnega središča, ki ni plačljiv.

Med obiskovanjem jezera spoštujte druge in bodite previdni na druge plavalce ali pa drsalce. Saj tako lahko zagotovimo, da se bodo vsi obiskovalci imeli lepo. Vsi moramo skrbeti za čisto okolico jezera in obale, zato da se bodo lahko še kasnejše generacije brez skrbi lahko kopali ali pa drsali na jezeru. Poleg jezera je tudi Jadralski klub Ribič, ki deluje kot bar za vse obiskovalce jezera. Iz restavracije imate razgled nad celotno jezero. Poleg njega je tudi organizirano manjše betonsko parkirišče za vse obiskovalce. Kočevsko jezero je izjemna lokacija za vse ljubitelje narave.