Glasbena šola Ljubljana

Glasbeni center Edgar Willems je zasebna glasbena šola v Ljubljani. Je uspešna glasbena šola, ki je prva v slovenski prostor vnesla dva uspešna javno veljavna programa, ki sta drugačna od državnega kurikuluma za glasbene šole. V Ljubljani deluje od leta 2002 in je poleg Blejskega Glasbenega centra Do re mi edina tovrstna glasbena šola v Sloveniji.

Program Glasbenega uvajanja, kjer jih po glasbeni poti vodi izkušen pedagog, je namenjen naj mlajšim in sicer otrokom od tretjega do vključno osmega leta starosti. Čas trajanja je odvisen od starosti otrok, ko se vključijo, je pa prilagojen njihovi razvojni stopnji. Delo poteka v majhnih skupinah od 8 do 10 otrok, ki so po skupinah starostno razdeljeni. Tri, štiri in pet letni otroci učne ure obiskujejo enkrat tedensko po 60 minut, starejši pa po 90 minut. V program glasbena vzgoja se lahko vključijo otroci, ki so uspešno zaključili program Glasbenega uvajanja. Takrat se lahko tudi odločijo za učenje inštrumenta. Izbirajo lahko med poučevanjem klavirja, violine, viole, violončela, kljunaste flavte, prečne flavte, klarineta, saksofona, fagota in roga. Pouk inštrumenta poteka individualno dvakrat tedensko. Spodbujamo pa jih tudi h skupinskem muziciranju, kjer se navadijo poslušati in sodelovati drug ob drugemu v komornih zasedbah, pevskem zboru in šolskem orkestru. -Vsako leto se predstavimo tudi v večjih dvoranah, ki nas gostijo in sicer v Cankarjevem domu, Slovenski filharmoniji, Ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in na drugih prijateljskih glasbenih šolah, celo zunaj slovenskih meja. Za mlade glasbenike je organiziran tudi glasbeni tabor “V svetu konj”, ki je namenjen mladim glasbenikom od 9. do 16. leta. Mnogi naši učenci se tudi po končanem šolanju radi k nam in sodelujejo pri naših podvigih. Glasbena šola Ljubljana nudi tudi usposabljanje za učitelje glasbe.

Glasbena šola Ljubljana sodeluje tudi pri projektu Erazmus+, je projekt mednarodne izmenjave. V letošnjem projektu se bodo učenci in učitelji GCEW povezali z odličnimi pedagogi ter učenci treh francoskih šol, sodelovanje pa poteka v okviru Mednarodne federacije Willems.