Brezglutenska dieta in kdaj je potrebna?

Zagotovo ste že srečali ali slišali za človeka, ki se izogiba glutenu, pa naj bo to zaradi zdravstvenih težav ali pa po lastni izbiri. Dieta brez glutena je načeloma najbolj primerna za tiste, ki zaradi zdravstvenih težav ne smejo uživati izdelkov, ki vsebujejo gluten. Pojavlja se vprašanje ali je brezglutenska dieta primerna za vse ljudi, ne glede na zdravstveno stanje. Izkazalo se je, da je za zdrave ljudi najbolj primerna uravnotežena prehrana, razen, če se manjkajoča hranila pri brezglutenski dieti nadomesti.

Brezglutenska dieta

Gluten je vrsta beljakovine, ki jo najdemo v žitih kot je pšenica, oves, rž, ječmen, pira in kamut. Čeprav bi človek pomislil, da se gluten nahaja le v izdelkih iz naštetih žit, pa se sledovi glutena lahko pojavijo tudi v živilih, kot so sladkarije, nekatere alkoholne pijače, paštete,… Tisti, ki jim gluten škoduje morajo pri dvomljivih izdelkih natančno preveriti, da imajo oznako, ki potrjuje, da je izdelek brez glutena, saj lahko že majhne količine glutena slabo vplivajo na prebavo.

Kdaj se izogibati glutenu?

Najpogostejša bolezen, pri kateri je potrebna brezglutenska dieta je celiakija. To je avtoimunska bolezen, ki je pogojena z genetskimi in okolijskimi dejavniki, sproži pa se kot posledica preobčutljivosti na gluten. Pomembna je diagnoza in primerna dieta, saj lahko v nasprotnem primeru pride do kroničnih okvar črevesne sluznice. Pogosti simptomi pri celiakiji so napihnjenost, izguba telesne mase, kronična diareja, pa tudi utrujenost, srbeča koža in celo težave z govorom, koordinacijo in ravnotežjem.

Drugo bolezensko stanje, ki je podobno celiakiji, pa je neceliakalna preobčutljivost na gluten. Tudi tu je potrebna brezglutenska dieta. Problem pri postavitvi diagnoze nastane, ker se bolezensko stanje velikokrat zamenja s sindromom razdraženega črevesa ali čim podobnim. Posameznik lahko naredi največ sam, če počasi iz svoje prehrane izloča glutenske izdelke in opazuje potencialno izboljšanje stanja.

Za pravo diagnozo je seveda potreben posvet z zdravnikom, ki bo določil ali je brezglutenska dieta pravi korak pri obvladovanju zdravstvenih težav.