BOLEČINE V ŽELODCU SE LAHKO POJAVIJO ZARADI RAZLIČNIH VZROKOV

Kadar občutimo bolečine v trebuhu, najpogosteje pomislimo, da se izvor bolečine nahaja v želodcu ali črevesju. Najpogosteje to drži, torej, da gre pri bolečinah v trebuhu v resnici za bolečine v želodcu. Za nastanek slednjih pa so lahko odgovorni naslednji pojavi; kronično vnetje in razjede sluznice in dvanajstnika, sindrom razdražljivega črevesja, kronična vnetna črevesna bolezen, akutni gastroenteritis ali akutno vnetje želodčne in črevesne sluznice, refluksna bolezen požiralnika in še drugi vzroki.

bolečine v želodcu

Zelo pogosto gre pri tovrstnih bolečinah torej za kronično vnetje in razjede sluznice in dvanajstnika. V želodčni sluznici imamo namreč žleze, ki so zadolžene za proizvodnjo želodčne kisline in prebavnih encimov. Kislina in encimi bi lahko poškodovali želodčno sluznico, a se ta zaščiti s proizvodnjo zaščitne sluzi. Kadar se te sluzi zaradi različnih razlogov ne izloča dovolj, pa lahko želodčna kislina povzroči vnetja in razjede na želodčni sluznici. Kadar do teh pride, pa se začnejo pojavljati bolečine v želodcu. Kronično vnetje in razjede sluznice in dvanajstnika je potrebno jemati resno, saj lahko to postopoma privede do razjed, kasneje pa celo do predrakavih sprememb na želodčni sluznici. Dober pokazatelj tovrstnega vnetja so torej bolečine v želodcu. Poleg tega pa se lahko pojavi še občutek prehitre sitosti, ki nastopi že po nekaj grižljajih.

Poleg omenjenega stanja so lahko bolečine v želodcu pokazatelj še nekaterih drugih zdravstvenih stanj. Sem sodijo žolčni kamni, ledvični kamni, endometrioza ali vnetje slepiča. Če se poleg bolečin v trebuhu pojavijo še kakšni drugi znaki, pa je nujno iskanje zdravniške pomoči. Pomoč je torej potrebno poiskati, če gre poleg bolečin v trebuhu še za bruhanje krvi, odvajanje krvavega, črnega ali lepljivega blata, za težave z dihanjem, oteklino v trebuhu, rumeno obarvanost kože ali bolečine v trebuhu na dotik. Prav tako je nujno potrebna zdravniška pomoč, če gre poleg bolečin v trebuhu še za visoko vročino.