Tri življenjske resnice, ki jih morate poznati za Black Friday 2020

Tri življenjske resnice, ki jih morate poznati za Black Friday 2020

Black Friday 2020 bo precej drugačen kot prejšnja leta. Če smo se lani, predlani in leta poprej lahko v iskanju popustov zapodili v različne fizične trgovine, bomo letos nakupovanje po ponekod smešno nizkih cenah morali opraviti predvsem preko spleta. Kar je za mnoge veliko boljša možnost – kdo si namreč ne želi svojega seznama želja obkljukati kar iz domačega naslonjača?

Naj bo nakupovanje preko spleta ali v živo, obstajajo določene nakupovalne prakse, ki se jim je dobro izogniti, in nasveti, ki jih je dobro upoštevati. Da Black Friday 2020 ne bo povsem osušil vaše denarnice, ampak boste na ta dan dejansko nekaj prihranili, smo te nakupovalne prakse strnili v tri temeljne resnice črnega petka in nakupovanja nasploh, za katere je dobro, da jih pred črnim petkom 2020 ponotranjite. Začnimo kar s prvo in najpomembnejšo:

Trgovci niso vaši prijatelji. Morda vas želijo prepričati, da so znižanja namenjena vam in temu, da poceni dobite stvari, ki si jih sicer ne bi mogli privoščiti, se morate zavedati, da trgovci cen ne nižajo zaradi svoje dobrosrčnosti, ampak imajo od tega veliko finančno korist. Marže izdelkov na policah so običajno tako visoke, da se tudi prodaja po smešno nizkih cenah še vedno izplača (noben trgovec si ne bo šel za vaše prihranke v škodo), poleg tega pa obljuba prihrankov v trgovine privabi še veliko več kupcev kot sicer.

black friday 2020

Denar, porabljen za nekaj, česar niste potrebovali, je vržen stran. Tudi, če bi prihranili 99,9 odstotka redne cene nekega izdelka, je denar po nepotrebnem zapravljen, če tega izdelka ne potrebujete. Pogosto se namreč zgodi, da iz navdušenja nad smešno nizkimi cenami pozabimo na razsodnost in začnemo v nakupovalno košarico začnemo metati stvari, na katere še v življenju nismo pomislili, zdaj pa jih kar naenkrat, ker so tako znižane, nujno potrebujemo. A brezglavo nakupovanje vam v nobenem primeru ne bo prineslo prihrankov. Naj bo Black Friday 2020 dan razsodnega nakupovanja, ko boste sicer izkoristili vse popuste, ki jih lahko dobite, a zgolj za tiste stvari, ki jih resnično potrebujete.

Kakovost je ključna. Ste že kdaj slišali koga reči, da ni dovolj bogat, da bi kupoval poceni? Morda ste se spraševali, kaj neki je hotel s tem povedati (bistvi poceni stvari je vendar ravno v tem, da si jih lahko privoščijo tudi tisti, ki niti slučajno niso bogati), a takšno razmišljanje je v resnici pametno. Če vzamemo za primer oblačila: za tistih pet nabasano polnih vrečk poceni oblačil lahko z gotovostjo trdite, da vam ne bodo zdržala do naslednjega črnega petka. Klasični, kakovostni kosi pa so po drugi strani dražji, a jih boste lahko uporabljali leta in leta. Na vseh področjih velja, da se na Black Friday 2020 cenenim artiklom na daleč izognite in investirajte v kakovost, ki si jo morda druge dni ne bi mogli privoščiti. Tako boste veliko naredili tako za svojo denarnico kot za okolje.

Black Friday 2020 je lahko dan, ko boste pametno izkoristili vse popuste, ki so vam na voljo, in nakupili kakovostne izdelke, ki jih resnično potrebujete, ali pa na kupe in kupe cenene šare, ki se vam bo doma neuporabljena valjala po omarah, kleteh, podstrešjih… Ali pa boste že čez par mesev morali kupovati na novo. Odločitev je vaša, odločite se pametno!