Otroški avtosedež je za varnost otrok obvezna do 13 leta

Če se avtosedež uporabi pravilno, to pomaga zaščititi otroke. Tu je široka izbira modernih avtosedežev, ki so kakovostni in varni ter udobni za vaše otroke neglede na njihovo starost ali velikost. Le prvega izberite in otrok se bo varno lahko vozil v avtu. Ker pa je na trgu toliko različnih sedežev, se mnogim staršem zdi to preveč. Če ste bodoči starši, razmislite o tem preden se vaš otrok rodi, da zagotovite varno vožnjo domov iz bolnišnice. Avtosedež, ki ga potrebuje vaš otrok, je odvisen od več stvari, vključno z otrokovo starostjo, velikostjo in razvojnimi potrebami.

 avtosedež
Avtosedež za dojenčke je drugačen, kot za večje otroke. Vsi dojenčki in malčki se morajo voziti v sedežu, obrnjenem nazaj, dokler ne dosežejo najvišje teže ali višine, ki jo dovoljuje proizvajalec njihovega avtomobilskega varnostnega sedeža. Večina preklopnih sedežev ima omejitve, ki otrokom omogočajo vožnjo, obrnjeno nazaj, pri starosti 2 leti ali več. Otroci, ki so prerasli omejitev teže ali višine, obrnjene v smeri vožnje, za njihov preklopni sedež, morajo uporabljati naprej obrnjen avtosedež s pasom čim dlje, do najvišje teže ali višine, ki jo dovoljuje proizvajalec njihovega avtomobilskega varnostnega sedeža. Vsi otroci, katerih teža ali višina presega omejitev, obrnjeno naprej za njihov avtomobilski varnostni sedež, bi morali uporabljati otroški avtosedež z nastavitvijo pasu, dokler se jim varnostni pas vozila pravilno ne prilega, običajno ko so stari od 8 do 12 let. Vsi otroci, mlajši od 13 let, naj se vozijo na zadnjem sedežu.
Ko so otroci dovolj stari in veliki, da jih varnostni pas v vozilu pravilno pripne, naj za najboljšo zaščito vedno uporabljajo medenične in ramenske varnostne pasove. Avtomobilske varnostne sedeže je mogoče namestiti bodisi z varnostnim pasom vozila bodisi z njegovim sistemom. Spodnja sidra se lahko uporabijo namesto varnostnega pasu za namestitev sedeža in mnogi starši menijo, da jih je v nekaterih avtomobilih lažje uporabiti. Starši naj preverijo priporočila proizvajalca avtomobilskega varnostnega sedeža za največjo težo otroka, ki lahko uporablja nižja sidra. Največja teža novih varnostnih sedežev je navedena na nalepki.