ALL ON 4 ali kako implantati učvrstijo zobno protezo?

Težave z izpadanjem zob ima veliko starejših. Zobje pogosto izpadajo zaradi parodontalne bolezni, ko izpadajo zdravi zobje, ali zaradi prepoznega zdravljenja kariozne bolezni samega zoba. Ob večjem številu izpadlih zob ali popolni brezzobosti je tako edina rešitev zobna proteza. Ta pa s seboj prinaša tudi precej težav, med katerimi je najbolj pogosto omenjena težava pri prehranjevanju. Ali ste vedeli, da protezo lahko pričvrstite z implantati?

Proteza all on 4

Metoda pričvrstitve protez na implantate se imenuje ALL ON 4, kar pomeni, da se štirje implantati vstavijo v čeljustno kost zato, da se nanje pričvrsti proteza. To je za mnoge zagotovo odlična novica. Težave med hranjenjem, zadržan nasmeh in nesamozavest lahko hipoma za vedno izginejo. Povrne pa se občutek, kot da bi imeli svoje zobe.

Postopek pri metodi ALL ON 4 poteka tako, da se naredi RTG posnetek zobovja (CBCT), na podlagi katerega se naredi načrt zdravljenja. Nato pa se pod lokalno anestezijo vstavijo implantati. Pacient dobi začasno protezo. Po nekaj mesecih, ko se implantati uspešno zarastejo v kost, se naredi fiksna proteza.

Ni pa vedno vse zlato, kar se sveti.

Pogosta težava pri metodi ALL ON 4 je, da proteza ni nujno povsem stabilna, kar prinaša nezadovoljstvo. Zato se v praksi pogosto uporabi metoda ALL ON 6, pri kateri se vstavi večje število implantatov kot metodi s štirimi implantati, kar zagotovi stabilnejšo protezo.

Strošek vstavitve večjega števila implantatov in pritrjevanje ni ravno poceni, saj so stroški pogosto približajo ali celo presežejo 10.000 evrov. To pa za marsikoga ni majhen denar, še posebej zato, ker zavarovalnice pri subvencijah tega zdravljenja niso darežljive in je celoten strošek na plečih tistega, ki se odloči za tovrstno nadomestitev izpadlih zob.

Tudi za protezo na implantatih je treba skrbeti s primerno ustno higieno. To naredite s ščetko za zobe in zobno pasto, mesta okrog implantatov pa čistite z zobno nitko in interdentalno ščetko. Z rednimi obiski svojega zobozdravnika boste poskrbeli, da bo zobna proteza še dolgo trdno pripeta na implantatih, vaš nasmeh pa bo sijal od sreče in zadovoljstva.